Musta vyö

Kunnallisaloite, joka esitti luopumista keskustatunnelin rakentamisesta, oli pienen ryhmän ajatus. Allekirjoittajien runsaus teki asiasta aloittajaansa suuremman. Siitä tuli kunnan asukkaiden ja kaupunginvaltuuston vuoropuhelu. Ekassa vuorossa asukkaat ehdottivat. Tokassa valtuusto vastasi. Reilu meininki. Selvään esitykseen selvä vastaus.

Tota noin. Siis mikä onkaan tää valtuuston vastaus kansalaisille?

Valtuuston selkeän kannan sijaan saatiinkin oppitunti poliittisesta venkuroinnista. Aloitteen tekijöiden näkökulmasta tulos on toki myönteinen, mutta homma jäi epämääräiseksi.

Oliko kunnallisaloite oikein laadittu? Ehkä virhe olikin aloitteen tekijöiden. No - etsivä löytää. Varsinkin muotovirheen.

Joku valtiotieteilijä voisi tutkia, käsittelikö valtuusto aloitteen kuntalain neljännen luvun - Kunnan asukkaiden osallistumisoikeus - hengessä. Pitääkö lakia trimmata, että käsittelystä saadaan selvempi tulos? Tämän kokemuksen perusteella kunnallisaloitteeseen voi odottaa selvää vastausta, jos tekijöinä on ryhmä oikeus- ja hallintotieteen emeritus professoreja, joilla on poliittisen judon musta vyö.

21.6.2008

Kaikki narinat